Etter om lag 2500 år med sammenhengende jordbruksdrift ble gårdsdriften på Kaupanger Hovedgård i Sogn og Fjordane lagt ned i 1963. Den gang ble mesteparten av innmarken leid ut til det som i dag er Statens Skogfrøverk. De har fremdeles en granfrøplantasje her.
I 2003 ble Kaupanger Hovedgård og innmarken rundt fredet av Riksantikvaren. I den forbindelse ble det uttalt at Kaupanger Hovedgård og stavkirken, som ligger et lite steinkast unna, er et unikt kulturmiljø i Norge. Dette ble ytterligere forsterket da det ble utarbeidet en forvaltningsplan for området i 2008, hvor Riksantikvaren signaliserte hvordan de ønsket at det opprinnelige kulturlandskapet en gang i fremtiden skulle se ut.
Samme år flyttet vi, Trude og Christoffer Knagenhjelm, tilbake til Kaupanger. Som arkeologer innså vi begge at arbeidsmarkedet i Sogn og Fjordane var trangt. Samtidig så vi mulighetene for å starte næring basert på de enestående landskaps- og kulturminneverdiene som ligger på Kaupanger Hovedgård. Dermed startet vi Knaken, hvor den bærende ideen hele tiden har vært troen på bærekraftig utvikling av området.
For å kunne formidle den aktiviteten som kan spores i kulturlandskapet gjennom 2500 år var det viktig at besøkende også kunne oppleve kulturlandskapet som var gjengrodd etter 50 år uten drift. Her var det viktig for oss at jordbruksdriften skulle være økologisk, ut fra en bærekraftig tankegang, for å bevare det biologiske mangfoldet i et område som aldri har vært utsatt for kunstgjødsel og sprøytemidler. I 2008 ble det derfor kjøpt inn 25 geiter som sammen med motorsagen, har stått for mye av ryddingsarbeidet i forbindelse med restaurering av kulturlandskapet.
Å drive denne type arbeid er i all hovedsak basert på idealisme og mye stahet. Opplevelsen av et kulturlandskap som sakte forandres fra krattskog til blomstereng, og der stadig nye kulturminner, som gravhauger, tufter, rydningsrøyser og gamle hulveger blir gjenoppdaget, gir samtidig inspirasjon til arbeidet. Å være sta kan noen ganger lønne seg. I 2012 har vi fått økonomisk støtte fra Riksantikvaren til utarbeiding av skjøtselsplan. Dette vil gi mer forutsigbarhet i arbeidet med utviklingen av jordbruket på Kaupanger Hovedgård. Vi har også fått støtte fra Innovasjon Norge til å videreutvikle bedriften.
Avslutningsvis kan det også nevnes at Knaken, i samarbeid med det lokale grendalaget og Kaupanger Hovedgård er nominert til Årets kulturidé i Sogn og Fjordane. Her vil vi videreutvikle en kultursti som er etablert i det fredede området. For de som vil lese mer om dette, gå til http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_sogn_og_fjordane/1.8098471.
Ønsker du å følge med på hva som skjer på Knaken, kan du besøke oss på www.knaken.no eller Facebook (eller ta en tur til Kaupanger).
Slik så det ut i 2007, året før Trude og Christoffer Knagenhjel kom hjem til Kaupanger
Resultatet etter rydding og tre sommer med geiter (2010)